Canal de denúncies

Introducció

En compliment de la Llei 2/2023, del 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA posa a la seva disposició el Canal de Denúncies.

Es tracta d’un canal de comunicació ciutadana totalment segur i confidencial amb l’objectiu d’informar o denunciar, amb la possibilitat de fer-ho anònimament, males pràctiques dutes a terme per aquesta corporació que infringeixen els principis ètics i possibles casos de frau, corrupció o conflictes d’interessos.

Les comunicacions es poden fer amb dades identificables o de forma anònima. Si preferiu l’anonimat, és important que la persona que interposa la denúncia guardi el codi d’accés que es genera, aquest serà imprescindible per poder fer el seguiment posterior de la tramitació.

El canal de denúncies garanteix la confidencialitat absoluta en la tramitació de la denúncia per evitar possibles represàlies, discriminació o qualsevol altra conseqüència professional, personal o efecte negatiu derivat de la notificació formulada.

Procediment d’ús i funcionament

TAULA DE CONTINGUTS

  1. Introducció
  2. Procés de gestió de comunicacions
  3. Resolució de consultes i formació sobre l’ús del canal de denúncies
  4. Titularitat, interpretació, data de validesa i revisió
  5. Control de Versions

1.- INTRODUCCIÓ

1.1 Objectius

Aquest procediment regula l’ús i el funcionament del Canal de Denúncies, d’acord amb la legislació i normativa aplicable.

1.2 Definició i abast

El Canal de Denúncies és la via principal que GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA ofereix a les seves persones empleades, directives, membres dels òrgans d’administració i tercers (col·laboradors/es, etc.) per informar sobre possibles incompliments establerts a la secció 1.2 de la Política del Canal de Denúncies. També s’hi inclouen les definicions que cal tenir en compte per interpretar aquest procediment.

Aquest procediment regula el Canal de Denúncies de GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA.

1.3 Àmbit d’aplicació

Aquest procediment és elaborat i aprovat per GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA, i és directament aplicable a la corporació.

2.- DETALL DEL PROCÉS DE GESTIÓ DE COMUNICACIONS A TRAVÉS DEL CANAL DE DENÚNCIES

El procés d’ús i funcionament del Canal de Denúncies compta amb les següents fases:

2.1 Enviament i recepció de comunicacions

La comunicació a través del Canal de Denúncies podrà realitzar-se per algun dels mitjans següents:

Així mateix, es podrà remetre una carta a l’adreça postal:

GEFA PRIVACY SL
Dto. de Compliance
C/ Argentina 25 2º
43500 Tortosa (Tarragona)
O correu electrònic a canalgefacompliance@gefacompliance.com

Si la comunicació rebuda no és anònima, es mantindrà en tot moment la identitat de la persona informant en reserva i es prendran les mesures necessàries per garantir la confidencialitat de la informació comunicada i els drets d’aquesta.

A més, es podrà sol·licitar una reunió presencial amb les persones responsables del Canal de Denúncies, a la qual assistiran dues persones de l’equip, i aquesta reunió es durà a terme dins un termini màxim de set dies des de la sol·licitud realitzada per la persona informant.

Quan la comunicació es fa de manera verbal, s’ha d’informar a la persona informant que la comunicació serà gravada o transcrita i se l’ha d’informar sobre el tractament de les dades d’acord amb la normativa aplicable. A més, cal oferir a l’informant l’oportunitat de revisar la transcripció per verificar, corregir i acceptar el contingut mitjançant la signatura.

Si una comunicació rebuda a través del Canal de Denúncies és atesa per una persona diferent dels responsables de la seva gestió, aquesta persona ha de mantenir la confidencialitat de la informació rebuda i remetre la comunicació immediatament a les persones responsables del Canal de Denúncies.

Les comunicacions realitzades a través d’aquest Canal han d’incloure la informació següent per facilitar-ne la tramitació, la investigació i la gestió per part de l’equip corresponent:

  • Identificació de la persona informant si s’opta per fer la comunicació de forma confidencial i no anònima. Això implica proporcionar el nom, els cognoms i una adreça de contacte.
  • Identificació de la persona a què es refereixen els fets sobre els quals s’informa.
  • Descripció bàsica dels fets comunicats, incloent-hi, si és possible, les dates en què van ocórrer.
  • Elements que donen suport a la sospita de la comissió d’irregularitats.

Un cop rebuda la comunicació, independentment del mitjà utilitzat, es procedirà al seu registre al Canal de Denúncies, se li assignarà un codi d’identificació i quedarà registrada de forma segura a la plataforma amb accés restringit a les persones autoritzades.

2.2 Admissió a tràmit

Qui rebi les comunicacions farà una avaluació preliminar per verificar si s’ajusten a l’abast del Canal de Denúncies, segons el que estableix la Política del Canal de Denúncies i la normativa vigent. Després, s’enviarà un justificant de recepció a la persona denunciant en un termini màxim de 7 dies naturals.

Després de fer l’anàlisi preliminar, la persona responsable de la investigació decidirà, en un termini màxim de set dies hàbils des de la data de recepció de la comunicació al Canal de Denúncies, si s’accepta o no per tramitar-la. En cas afirmatiu, s’informarà a la persona denunciant en els tres dies hàbils següents a la data de decisió, llevat que la comunicació sigui anònima o la persona denunciant hagi renunciat a rebre informació sobre la comunicació realitzada. No s’admetran a tràmit a través del Canal de Denúncies aquelles comunicacions que es refereixin a:

  • Fets que no es refereixin a alguna de les matèries expressades a l’apartat 1.2 de la Política del Canal de Denúncies i 1.2 d’aquest Procediment o només continguin meres opinions personals o valoracions subjectives alienes a la finalitat d’aquest Canal
  • Comunicacions que manquin manifestament de fonament o versemblança
  • Comunicacions que no aportin informació nova sobre altres anteriors
  • Comunicacions que posin de manifest indicis racionals si s’ha obtingut la informació mitjançant la comissió d’un delicte. En aquest cas, a més de la no admissió, es remetrà la comunicació a l’Assessoria Jurídica perquè procedeixi a la comunicació al Ministeri Fiscal de una relació circumstanciada dels fets que s’estimen constitutius de delicte, llevat que l’anàlisi d’aquella conclogui la manca de tipicitat de la conducta.

Si es determina que una comunicació no és pertinent per al Canal de Denúncies, s’arxivarà i es deixarà constància d’aquesta decisió al registre. Tot i això, aquesta decisió d’arxiu no impedeix que s’iniciï una investigació posterior si es rep informació addicional d’acord amb la Política del Canal de Denúncies.

En cas que es rebin comunicacions que involucrin reclamacions referents a la prestació del servei per part de tercers, la funció de Compliment informarà a la persona denunciant que el Canal de Denúncies no és el canal adequat i li proporcionarà la informació per remetre la seva comunicació a la funció corresponent, ja sigui el servei d’atenció a la persona o entitat col·laboradora o la funció de serveis rebuts, segons correspongui.

2.3 Persona encarregada de la investigació

En cas d’admetre a tràmit la comunicació, es remetrà a les funcions encarregades de la investigació, que seran les següents:

  • Quan la comunicació es refereixi a incompliments d’obligacions legals relatives a la igualtat d’oportunitats, respecte a les persones, conciliació del treball i vida personal, prevenció de riscos laborals o drets col·lectius, es remetrà a la funció de Relacions Laborals, que serà qui s’encarregui de portar a terme la investigació i proposar la resolució que sigui procedent i mesures que consideri adequades, complint amb l’establert al Conveni Col·lectiu o la normativa aplicable.
  • Quan les comunicacions es refereixin a conductes no alineades amb els comportaments corporatius de GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA, es remetran a la funció de Relacions Laborals, per tal que decideixi sobre la col·laboració de la funció de Gestió de Recursos Humans a la investigació, gestió i resolució d’aquests casos.
  • Les comunicacions que es rebin i es refereixin a matèries que no estiguin contemplades als punts anteriors, seran gestionades per la funció de Compliment, amb l’assistència de Relacions Laborals en el suposat de que els fets afectin a empleats.

2.4 Investigació

La investigació comprendrà totes aquelles actuacions encaminades a comprovar la veracitat dels fets relatats a la comunicació rebuda i si són constitutius d’algun dels incompliments previstos a l’apartat 1.2 de la Política de Canal de Denúncies i a l’apartat 1.2 d’aquest Procediment.

a. Entrevista a la persona investigada

Sempre que sigui factible, es farà una entrevista amb la persona investigada. Durant aquesta entrevista, se l’informarà dels fets reportats i se li donarà l’oportunitat d’exposar la seva versió dels fets i presentar qualsevol evidència que consideri rellevant. L’entrevista serà realitzada per dues persones encarregades de la investigació, tret que es tracti de casos d’incompliments lleus de comportaments corporatius.

Durant l’entrevista, es proporcionarà a la persona investigada una descripció breu, concisa i precisa dels fets que se li atribueixen. No es revelarà la identitat de la persona informant ni es permetrà l’accés a la comunicació, per garantir que la persona pugui presentar la seva defensa de manera adequada, d’acord amb les garanties establertes a l’apartat 2.7. del Procediment.

Totes les entrevistes seran documentades per escrit a una acta, que inclourà els noms de les persones assistents, els temes tractats i les conclusions. Tant la persona investigada com les persones que facin l’entrevista han de signar l’acta, llevat que es tracti de casos d’incompliments lleus de comportaments corporatius.

b. Accés a dispositius electrònics

Quan sigui necessari accedir als dispositius electrònics de les persones empleades, es durà a terme seguint les directrius establertes a la Política interna de ciberseguretat per protegir a GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA, així com a la Guia sobre els drets digitals en l’àmbit laboral.

L’accés a la informació emmagatzemada als dispositius electrònics propietat de l’empresa i utilitzats per les persones empleades es realitzarà de manera que es respecti el dret a la privadesa d’aquestes, complint amb la legalitat, igualtat, proporcionalitat i privadesa dels d’aquestes. Només es recopilarà la informació estrictament necessària i pertinent per dur a terme la investigació de manera adequada.

2.5 Resultat de la investigació i mesures adoptades

Les investigacions internes hauran d’estar finalitzades en el termini de 3 mesos, que es podrà prorrogar únicament per causa justificada en els casos de complexitat especial uns altres 3 mesos addicionals, informant d’això a la persona responsable de la gestió del Canal de Denúncies.

Conclosa la investigació, segons els casos, es resoldrà l’expedient recollint a un informe el resultat aconseguit e indicant en tot cas:

  • Una exposició dels fets relatats a la comunicació
  • Les actuacions realitzades amb el fi de comprovar la veracitat dels fets
  • Les conclusions aconseguides a la investigació

En tot cas l’informe se centrarà en els fets demanats durant la investigació, evitant-se expressions o conclusions basades en opinions personals.

Per garantir la confidencialitat de la investigació, l’informe es compartirà únicament amb les persones legitimades a conèixer els fets investigats o que tinguin un paper a la presa de decisions respecte del resultat de la investigació.

L’informe inclourà, d’acord al que indica l’apartat 2.2 de la Política:

  • Una proposta de decisió d’arxiu de la comunicació sense adoptar mesures per falta de fonamentació de la mateixa o per no verificar-se la responsabilitat de la persona investigada; el que serà notificat a la persona informant i, en el seu cas, a la persona afectada.
  • Una proposta de valoració de mesures, si es considera fundada la comunicació, d’acord amb el que es disposa a la Política del Canal de Denúncies.
    • Serà la funció de Relacions Laborals qui, a la vista de l’expedient, decideixi, d’acord a la seva facultat disciplinària, i complerta la normativa laboral vigent establerta al conveni col·lectiu, la mesura corresponent procedint a la seva execució, o proposi la seva adopció als òrgans competents en el cas de les situacions de major gravetat.
    • Addicionalment, es podran adoptar un altre tipus de mesures no disciplinàries, com coaching, formació, sessions de conscienciació o qualsevol altra que es consideri adequada per part dels equips de Recursos humans.
    • Excepcionalment, quan la gravetat de l’assumpte així ho requereixi, la funció de recursos Humans podrà aplicar la mesura cautelar de suspensió d’ocupació, respectant sempre els terminis previstos a la normativa laboral aplicable.
    • La persona responsable de la gestió del Canal de Denúncies remetrà l’expedient a l’Assessoria Jurídica quan consideri que pot ser procedent l’eventual exercici d’accions legals o, si és el cas, la remissió de la comunicació a l’autoritat, entitat o organisme que es consideri competent per a la seva tramitació, inclòs el Ministeri Fiscal, en particular, quan els fets poguessin ser indiciàriament constitutius de delicte o a la Fiscalia Europea en el cas que els fets afectin els interessos financers de la Unió Europea.

En tot cas, l’Assessoria Jurídica procedirà a la remissió immediata al Ministeri Fiscal sense que sigui precís finalitzar la investigació quan la persona Responsable del Canal de Denúncies, a proposta de l’equip investigador li remeti l’expedient perquè consideri que s’han posat de manifest indicis racionals de la comissió d’un potencial delicte, excepte que l’anàlisi per aquella conclogui la tipicitat de la conducta.

Un cop finalitzada la investigació, i a la vista dels fets reportats i les conclusions assolides, la persona encarregada de la investigació es reserva la facultat de modificar la taxonomia proposada per la persona informant, per tal que s’ajusti a les definicions, per errors en la catalogació per part de l’informant.

2.6 Report i escalat

Finalment, s’informarà a la persona informant i a la persona investigada, sempre que aquesta comunicació no comprometi la confidencialitat de l’informant, del resultat de la investigació, i si escau de les mesures a adoptar.

En cas que la informació o comunicació a la persona investigada pogués comprometre la confidencialitat de l’informant, caldrà adoptar totes les mesures necessàries per preservar aquesta confidencialitat i, si això no fos possible, el dret a la confidencialitat de l’informant de bona fe haurà de prevaler sobre el dret a la informació de la persona investigada.

En els casos en què la incidència es refereixi a qüestions de comptabilitat o auditoria, una vegada conclosa la investigació, i sempre que aquesta conclogui l’existència d’infraccions en la matèria, la resolució serà sotmesa per la funció de Compliment a la Comissió d’Auditoria, que decidirà sobre les mesures oportunes en aquest cas.

2.7 Garanties i drets de l’informant i de la persona investigada durant la gestió de la comunicació

Les garanties i drets de les persones involucrades en una comunicació seran els previstos a l’ apartat 2.2 i 2.3 de la Política del Canal de Denúncies.

2.8 Mecanismes per prevenir conflictes d’interès

Addicionalment, s’han implementat els mètodes següents per prevenir possibles conflictes d’interès:

  • S’utilitza una plataforma en línia i telefònica externa per rebre les comunicacions, garantint-ne la integritat i mantenint un registre dels accessos realitzats per l’equip de recerca.
  • La recepció de les comunicacions es limita a una funció de control. El departament de Compliment rep totes les comunicacions a través del Canal de Denúncies i, posteriorment, trasllada o involucra l’àrea corresponent segons el que estableix la secció 2.3.
  • S’estableix la identificació i el perfil de les persones del departament de Compliment i Relacions Laborals que tenen accés a la plataforma de gestió de les comunicacions.
  • Si alguna de les funcions involucrades considera que hi ha un conflicte d’interès derivat del contingut de la comunicació, la recerca s’assignarà a una funció que no estigui afectada per aquest conflicte. En cas de desacord entre les funcions, i si no es pot resoldre mitjançant acord entre els responsables de cadascuna, es recorre a una tercera funció per prendre una decisió.

2.9 Tractament de les comunicacions des del punt de vista de protecció de dades

Únicament es podran demanar les següents tipologies de dades a el marc de una comunicació:

  • Nom i cognoms de les persones involucrades en la comunicació i càrrec.
  • Informació sobre la persona informant (nom i cognoms, càrrec, número de telèfon i direcció de correu electrònic).
  • Els fets comunicats presumptament delictius o irregulars.

En aquest sentit, les dades de caràcter personal facilitades a fi de la comunicació seran tractades de conformitat amb la normativa de protecció de dades aplicable, per a fins legítims i específics en relació a la investigació que pugui sorgir com conseqüència de la comunicació realitzada, no s’utilitzaran per a finalitats incompatibles i seran adequats, pertinents i limitats en relació amb les citades finalitats.

Una vegada que s’hagi verificat la base de la incidència i s’hagi confirmat que no hi ha mala fe, i s’hagin pres mesures per garantir la confidencialitat de l’informant, la persona que ha estat objecte de la comunicació serà informada d’acord amb allò establert a l’article 11 de la Llei Orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals. Se l’informarà sobre l’acusació en contra i com exercir els seus drets d’acord amb la normativa de protecció de dades. Tot i això, si la comunicació està relacionada amb qüestions de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme i/o sancions, s’aplicarà la Llei 10/2010, de 28 d’abril, i la normativa específica de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme i sancions. A més, s’informarà a la persona sobre el termini estimat de tramitació de la comunicació. És important tenir en compte que l’exercici dels drets de la persona investigada pot estar limitat per la naturalesa de la comunicació i només es podrà exercir sobre les dades personals pròpies que estan sent tractades. Les dades relatives a l’informant no es consideren incloses en l’exercici dels drets esmentats per part de la persona investigada. Si no fos possible l’adopció de mesures que permetin salvaguardar la confidencialitat de l’informant en el supòsit de comunicació a la persona investigada, prevaldrà el dret del primer d’acord amb l’establert a l’article 31.2 de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i lluita contra la corrupció.

Si hi ha risc que la notificació pugui comprometre la investigació, es pot ajornar fins que el risc desaparegui. En tot cas, el termini per informar a la persona investigada no pot excedir un mes des que s’hagi registrat la comunicació. Això no obstant, si la persona investigada no està deguda i/o suficientment identificada o si la comunicació inicial pot posar en perill el bon fi de la instrucció de l’expedient de comunicació, es pot ajornar la comunicació fins que desaparegui el perill. En cap cas, l’ajornament no pot excedir els 3 mesos des de la presentació de la comunicació.

GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA s’assegurarà d’adoptar totes les mesures tècniques i organitzatives necessàries per preservar la seguretat de les dades recollides a fi de protegir-les de divulgacions o accessos no autoritzats. En concret, GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA ha adoptat mesures apropiades per garantir la confidencialitat de totes les dades i s’assegurarà que les dades no siguin divulgades a la persona investigada durant la investigació, respectant en tot cas els drets fonamentals de la persona, sense perjudici de les accions que, si escau, puguin adoptar les autoritats judicials competents.

Les dades personals relatives a les comunicacions rebudes i a les investigacions internes només es conservaran durant el període que sigui necessari i proporcionat a efectes de complir amb la legislació aplicable. En cap cas podran conservar-se les dades per un període superior a 10 anys.

La persona interessada podrà, en tot moment, exercitar els drets d’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament i oposició, així com qualssevol altres que tingués reconeguts per la regulació de protecció de dades aplicable. Per això o per consultar qualsevol qüestió relativa al tractament de les seves dades de caràcter personal, pot enviar un correu electrònic a blanquerna@esplaiblanquerna.com o bé, dirigir-se per correu postal al PLAÇA MOSSÈN SOL, 3 43500 TORTOSA (TARRAGONA).

3.- RESOLUCIÓ DE CONSULTES I FORMACIÓ SOBRE L’ÚS DEL CANAL DE DENÚNCIES

La funció de Compliment serà responsable de resoldre les consultes que es rebin dels empleats respecte de l’ús i el funcionament del Canal de Denúncies i, si escau, de desenvolupar i supervisar, en coordinació amb la funció de Recursos Humans, els plans de formació i conscienciació relatius a l’ús i funcionament del Canal de Denúncies pels empleats.

4.- TITULARITAT, INTERPRETACIÓ, DATA DE VALIDESA I REVISIÓ

4.1 Titularitat del procediment

L’elaboració d’aquest procediment és responsabilitat de la funció de Compliment.

La seva aprovació correspon a la Comissió Executiva de GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA.

4.2 Interpretació

Correspon a la funció de Compliment la interpretació d’aquest procediment.

4.3 Data de validesa i revisió de la política

Aquest Procediment entrarà a vigor des la data de la seva publicació. El seu contingut serà objecte de revisió periòdica, realitzant-se els canvis o modificacions que es considerin convenients .

5.- CONTROL DE VERSIONS

Primera versió del document març de 2023.

 

Comité d’aprovació Data
Comité de Compliment  
Comité General de Compliment  

Preguntes més freqüents

1.-CANAL DE DENÚNCIES

1.1 Què és el Canal de Denúncies?

El Canal de Denúncies és l’instrument que GRUP D´ESPLAI BLANQUERNA ha implantat per tal de poder informar sobre aquelles actuacions que suposin infraccions normatives o incompliments del Codi General de Conducta. Naturalment, es garanteix l’anonimat i la confidencialitat de l’informant, així com que no es prendran cap tipus de represàlies, tal i com queda expressament recollit en la Política i el Procediment regulador.

1.2 Quines característiques té?

Les principals característiques són:

  • Accessibilitat: Qualsevol persona empleada, col·laboradora o persona que tingui relació amb GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA pot accedir al Canal de Denúncies.
  • Els diferents Canals que GRUP D’ESPLAI BLANQUERNA ha obert estan administrats sota el principi de la confidencialitat més absoluta.
  • Es garanteix que no es prendran represàlies ni altres tipus d’actuacions negatives, pel fet d’haver comunicat alguna informació. En el benentès que s’exclou aquelles informacions producte de la mala fe, que podran ser objecte de les mesures disciplinàries corresponents.

1.3 Per què un Canal de Denúncies?

L’objectiu de crear aquest Canal de Denúncies és el de poder tenir coneixement d’aquelles actuacions que incompleixin el marc normatiu o el codi ètic, per tal de poder aplicar les mesures correctores oportunes i aprofundir d’aquesta manera en una cultura ètica i de compliment.

Tanmateix, amb el Canal de Denúncies es dona compliment al requeriment legal d’implantar aquest Canal, tal i com estableix la Llei 2/2023 de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

2.- COMUNICACIÓ BÀSICA

2.1 Com es pot accedir?

El Canal de Denúncies de fet és un procediment multicanal. Es pot accedir tant des de la plataforma web, com a través del telèfon (conversa oral o escrita), correu electrònic, postal o reunió personal. Tanmateix, la comunicació si es desitja, pot ser confidencial o anònima.

Les referències són:

Plataforma web http://www.canalgefacompliance.com
Correu electrònic: canalgefacompliance@gefaprivacy.com
Correu Postal: GEFA PRIVACY SL
Dto. de Compliance
C/ Argentina 25 2º
43500 Tortosa (Tarragona)
Telèfon: 602 615 644

Es pot sol·licitar també una reunió presencial.

2.2 Què es pot informar?

Amb el Canal de Denúncies es pot informar totes aquelles situacions que vulnerin el marc legal o el codi ètic de conducta, tal i com estableix la Política del Canal de Denúncies.

No es pot utilitzar aquest Canal per demanar informacions, aclariments, plantejar reclamacions de la prestació del servei, informacions sense fonament i rumors

2.3 Com ho he de fer?

L’accés al Canal de Denúncies es pot fer de manera anònima o amb identificació. En aquest cas, si es desitja, es garanteix l’absoluta confidencialitat.

Caldrà aportar la informació de la manera més detallada possible, exposant els fets, el departament o lloc on hagin succeït aquests fets, el temps i en general, totes aquelles dades que puguin ser necessàries o que facilitin una correcta investigació. És important el poder aportar testimonis, documents o qualsevol element de prova en general.

2.4 Per què ho he de fer?

Perquè d’aquesta manera es col·labora en crear una cultura de compliment normatiu, de transparència, confiança i de responsabilitat ètica. Millora la satisfacció de persones empleades i col·laboradores, i es redueixen els riscos associats a conductes irregulars.

2.5 Qui té accés a aquestes informacions?

Les informacions vehiculades a través del Canal de Denúncies són gestionades per un equip de GEFA PRIVACY, SL, que farà la seva recepció i anàlisi. Val a dir que totes les persones que tracten les informacions del Canal de Denúncies són experts en Protecció de Dades i estan obligades a guardar una estricta confidencialitat sobre la identitat de l’informant.

2.6 Cal aportar proves o evidències a la informació?

Tot i que no és obligatori, el fet de poder aportar evidències o qualsevol element de prova que suporti les informacions formulades, facilitaran en gran manera el procés d’investigació i anàlisi.

2.7 Quin procés se segueix?

Si fas la comunicació a través de la plataforma, rebràs una contrasenya per poder fer el seguiment. Si la via emprada és la telefònica, correu o personal, a través d’aquest mateix mitjà tindràs el retorn de la informació. Rebràs en primer lloc la confirmació de rebut de la informació i posteriorment, s’establiran les comunicacions necessàries per a la correcta gestió de l’expedient.

2.8 Quins terminis hi ha?

La llei estableix que cal enviar l’acusament de rebut de la comunicació en un termini màxim de 7 dies naturals, a comptar del dia següent a la recepció. S’exceptua aquí aquelles situacions especials que puguin posar en perill la confidencialitat de la comunicació.

Fixa també un termini màxim de 3 mesos per a les actuacions de la investigació. En aquells casos d’especial complexitat, aquest termini es podrà ampliar uns altres 3 mesos addicionals.

2.9 Puc tenir represàlies pel fet de formular una comunicació al Canal de Denúncies?

La Llei, en els seus articles 35 a 41 estableix els mecanismes de protecció a l’informant, de manera que no pugui ser objecte de represàlies pel fet d’haver fet alguna comunicació.

2.10 Tindré informació del procés?

A través de la plataforma del Canal de Denúncies, amb el codi d’usuari i la contrasenya es podrà visualitzar les diferents actuacions que es vagin fent.

3. SEGURETAT I CONFIDENCIALITAT

3.1 Si faig una comunicació a través de la plataforma web, és possible que identifiquin el meu ordinador?

La plataforma – web del Canal de Denúncies no registra ni fa cap tipus de rastreig sobre les IP que es comuniquin, de manera que no es pot fer cap mena de vinculació. Tanmateix, es pot accedir a la plataforma – web des de qualsevol ordinador, telèfon mòbil, etc.

3.2 En quina situació es troben les persones afectades?

Durant la tramitació de l’expedient, les persones afectades per la comunicació tindran dret a la presumpció d’innocència, així com al dret de defensa i al dret d’accés a l’expedient.

4. BONES PRÀCTIQUES

4.1 Quina diferència hi ha entre confidencialitat i anonimat?

La diferència rau en què en una comunicació confidencial únicament coneixen la identitat de la persona informant la persona responsable d’atendre el Canal de Denúncies i la persona encarregada d’efectuar la investigació. Qualsevol altra persona necessitarà estar autoritzada per l’informant per poder conèixer la identitat. Sense aquesta autorització, la identitat de l’informant només podrà ser comunicada a l’Autoritat judicial, el Ministeri Fiscal o a l’autoritat administrativa competent en el marc d’una investigació penal, disciplinària o sancionadora.

En una comunicació anònima, ningú no coneix la identitat de la persona informant.

4.2. Què he de fer si en posterioritat a la comunicació m’arriba més informació?

En cas de disposar d’informació addicional que sigui rellevant per al cas que s’ha comunicat, aquesta es pot aportar a través dels distints mitjans del Canal de Denúncies. Si s’ha utilitzat la plataforma – web, l’informant disposa de codi d’usuari i contrasenya per accedir a la seva comunicació i aportar tota la documentació que consideri escaient.

4.3. Disposo en aquest cas de les mateixes garanties?

Efectivament, al llarg de tot el procés de gestió de l’expedient l’informant disposa des de la comunicació inicial fins a la resolució de les mateixes garanties.

X