Antoni Polo Moya

Forcall 1960 – Tortosa 2019

El passat 30 d’octubre ens deixava Antoni Polo. Avui el volem recordar des dels diferents àmbits on l’hem conegut. Nascut a Forcall (Els Ports) en el si d’una gran família de nou germans, de ben jove estudiant a Tortosa on es casà i visquè.

Estudià Magisteri, Psicopedagogia i Ciències Religioses, també tenia el Postgrau en Direcció i Gestió de Centres Educatius. L’autoexigència en la preparació, inicial i continuada al llarg de tota la seva vida, l’ha fet un militant i referent en els projectes per a servir millor els altres, especialment els menys afavorits.

EDUCADOR SOCIAL AMB IL·LUSIÓ FINS AL FINAL

 

Tan aviat contragué matrimoni,  la seua esposa i ell foren enviats pel bisbe Ricard Maria Carles a l’altiplà de Perú de missioners (1987-1990). En tornar va treballar com a  educador al Centre Obert Sant Francesc, gestionat per l’Ajuntament de Tortosa (1991-1995) i es va habilitar d’Educador Social. Va iniciar la  Residència Juvenil “Coll de l’Alba”, que va transformant-se en Centre Residencial d’Acció Educativa (1996-2000). A més del seu fill, va tenir-ne dos d’acollida. Membre de l’assemblea constituent del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) a Terres de l’Ebre (2009). Convocat pel bisbe Javier Salinas realitzà serveis al Col·legi diocesà Sagrada Família de Tortosa, des de representant de la titularitat, director, professor i promotor de la residència d’Estudiants Adrià VI i de l’Escola d’Hoteleria Via Magna. També fou responsable del Pis Assistit “Cruïlla del Pla Interdepartamental per la Infància. Fundador de l’Escola de l’Esplai de Tortosa i president del Patronat Obrer de la Sagrada Família (2000-2016), ha treballat en  la dinamització del món del lleure i del voluntariat , per a ell “l’essència de la seva vida” 

«LA VIDA TÉ SENTIT QUAN ET DONES ALS ALTRES»

 

És el Grup d’Esplai Blanquerna –entitat endegada fa 40 anys per ell i un grup d’aleshores joves entusiastes-  el darrer gran contenidor de programes socioeducatius  que ha pilotat. Durant aquest dies les paraules que més han arribat a la família han estat aquestes: “Una gran persona, un gram amic, un millor cap. Hem après tant d’ell! Ens ha engrescat tant!”. En el servei ha trobat el sentit de la vida i la felicitat.

Agraïm l’exemple de vida de Toni que “ allà on he estat he cregut que havia de fer quelcom per un món millor i remarquem com a educadors la confiança en les persones a qui facilitava llur creixement personal.

Ens queden les seves obres i els seus escrits dels que destaquem com a coautor Converses amb l’educació social de les comarques meridionals. Pp.27-31. Tarragona: Silva editorial-CEESC (2002). Esplai Blanquerna 1980-2000: una experiència d’inclusió a les Terres de l’Ebre. València: Siquem Ed. (2000) “Educant en el Lleure. Formació per a monitors/monitores”. Barcelona:  Ed. Claret (2014).

 

Per Núria Palau i Pep Vallés
X