La celebració dels 40 anys del Grup d’Esplai Blanquerna s’inicia  el juliol de 2020 i finalitzarà el mateix mes de 2021 segons manifesta l’actual president de l’entitat, Francesc Caballé.

Quatre dècades  d’activitats de lleure i acció social que van començar l’estiu 1980 un grupet de seminaristes convidant  a fer a peu l’antic camí de Tortosa a l’Ampolla, pujar als Ports, al  Mont Caro (1.443m), fer la travessia fins a Beseit (Matarranya) o fer colònies al Seminari Diocesà de Tortosa , que els va acollir  fins el 1983, ens recorda Federico Diego, que en formava part llavors com a membre fundador i que continua col·laborant com a soci. 

Fou llavors quan decideixen constituir el  Grup d’Esplai Blanquerna, conjugant les tradicions d’apropament a la natura i  a la cultura mitjançant la convivència i els jocs tradicionals, sota el guiatge del protagonista de la primera novel·la en català del beat Ramon Llull (s XIII) i la seva inspiració.  El projecte iniciat al Seminari va enriquint-se amb les aportacions de monitores i monitors voluntaris, entusiastes i compromesos, procedents de diferents  experiències, formacions i estudis , en gran part a l’Escola d’Esplai de Tarragona i d’altres entitats.

Quatre dècades de continuïtat  han permès el creixement i la millora de diverses activitats   del Grup d’Esplai Blanquerna, com ara  els casals d’ estiu a Tortosa (Baix Ebre) i les colònies, que enguany tindran lloc a Cinctorres (Ports). Al mateix temps s’aferma la voluntat de  ser cruïlla, pont, barcassa des d’un honest servei per a l’acció socioeducativa, d’acompanyament a persones d’ací o d’arreu .

S’ha dissenyat un logotip per recordar i revisar el treball, per reflexionar i debatre’l públicament en una jornada sobre el passat i el futur del Grup d’Esplai Blanquerna. Un horitzó que no podem albirar sense Toni Polo (1960-2019), expresident i soci d’honor de l’entitat, que segueix inspirant-nos, dia rere dia, per un compromís amb els menys afavorits des de larrelament a les comarques meridionals de Catalunya, a les nostres terres de l’Ebre.

X